Eline's blog
Eline Vulsma over kunst, (moes)tuinieren en koken
Kaketoe Elvis
Categories: Geen categorie

Restaurant 1e Klas op het Amsterdamse Centraal Station is al sinds jaar en dag één van mijn favoriete plekken om te dineren. Het heeft een stijlvolle ambiance van vervlogen jaren en een klassiek heerlijke menukaart.

Aan de bar is een vaste plek voor de kaketoe met de naam Elvis. Hij bekijkt vanaf zijn stok de langslopende obers en het etende en pratende publiek.

Een paar jaar geleden (wat gaat de tijd hard) was ik er voor een familiefeestje. Daar heb ik toen een aantal foto’s gemaakt. Eén daarvan heb ik als basis gebruikt voor een serie zeefdrukken.

De achtergrond is er in vier verschillende kleuren. Sommigen met bladmetalen details. En in de blauwe achtergrond zijn uitsparingen voor lentebloesem in aquarel. Ook de onderschildering van Elvis is met aquarelverf geschilderd. Elk exemplaar is daarom uniek.

Hier zijn wat foto’s van het maken van de zeefdrukken; het is een bewerkelijk proces. Na het ontwerp volgt het opbrengen van de emulsie op het zeefdrukraam. Daarin komt d.m.v. belichting met blauwe lampen de afbeelding van de kaketoe te staan.

De achtergrond doe ik ook met zeefdruk, maar met een opgebracht sjabloon van papier, waarbij ik de vorm van de kaketoe uitspaar. Als de achtergrond droog is, breng ik de onderschildering aan met aquarel. Als die droog is, komt de print in zwart eroverheen. Dan is de prent klaar en maak ik er nog een passende passe partout bij.

Formaat: 30 x 40 cm

Papier: Montval 300grams zuurvrij aquarelpapier

Techniek: zeefdruk inkt / met onderschildering in aquarelverf

Inclusief passe partout

Prijs: € 75,- / € 85,-

Te koop via Etsy: https://www.etsy.com/nl/shop/ArtbyElineV

Comments are closed.