Eline's blog
Eline Vulsma over kunst, (moes)tuinieren en koken
Tomatensaus uit de moestuin
Categories: Geen categorie

Dit was een geweldig tomatenjaar in mijn moestuin. Van 6 tomatenplanten kwam tot nu toe 19 kilo en de teller gaat door. Het rijpen gaat nu in september een stuk langzamer, maar ik heb goede hoop dat de 20 kilo gehaald gaat worden.

De kleine (cherry) pruimtomaatjes zijn makkelijk toe te voegen aan elke maaltijd, als (onderdeel van) een salade. De trostomaten leveren echter een volume op waarbij andere culinaire maatregelen geboden zijn. Tomatensaus! Eigengemaakte tomatensaus is heerlijk, al is het wel even een ‘klusje’. Er zijn op internet en in kookboeken honderden versies van tomatensaus te vinden. Deze hieronder is (dus) een zoveelste variant. Hij bevalt me goed.

Per kilo tomaten voeg ik deze ingrediënten toe:

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad of 1 takje verse rozemarijn

Uiteraard geldt voor alle ingrediënten: naar eigen smaak. Een laurierblad geeft een andere, wat meer neutrale smaak dan rozemarijn. Rozemarijn geeft de saus iets meer ‘zuur’, wat op zich heel lekker is, maar het hangt wel af van het gerecht waar je de saus voor wilt gebruiken.

Fruit de gesnipperde ui in olie (bakolijfolie of zonnebloemolie). Zodra de ui zacht is, de gesnipperde knoflook erbij. Even fruiten, niet te lang. Voeg de gewassen en in partjes gesneden tomaten toe. Kleine tomaatjes hoef je niet te snijden. Doe de kruiden erbij. Laat met een deksel op de pan zachtjes koken tot de tomaten gaar zijn.

Aangezien ik niet houd van velletjes in mijn tomatensaus, pers ik de saus door een vergiet in een andere pan. Dat kan met een pollepel, maar met een pureestamper gaat het sneller. Pers het vocht en de pulp er in een paar keer doorheen. Verwijder de velletjes uit het vergiet en ga door met de volgende portie.

Wat je overhoudt is een mooie, gladde saus. Die kun je meteen gebruiken, maar ook invriezen voor later gebruik. Als je de saus te dun vindt, kun je ‘m ook nog even inkoken. Voeg naar smaak nog peper toe en / of een beetje zout.

Met ongeveer 700 gram tomaten heb je een portie (pasta)saus voor 2 personen.

Het mooiste van tomatensaus uit de moestuin vind ik dat je er geen suiker bij hoeft te doen; de saus is zoet genoeg van zichzelf. Dat is het voordeel als je de tomaten kunt plukken als ze rood en rijp zijn, je proeft de zon!

Comments are closed.